Socratisch gesprek

Socratisch gespreksleider

Wat is een socratisch gesprek

Een socratisch gesprek is een gesprek waarin je, in een groep of een-op-een, onderzoekt wat je nou eigenlijk vindt en waarom je dat vindt. Dit gebeurt aan de hand van een concrete ervaring.

Wij vinden van alles, hebben overal een oordeel over, denken het wel te weten en presenteren meningen als feiten. Daarbij interpreteren we erop los, vullen in en projecteren onze eigen ervaring of ideeën op die van onze gesprekspartner. Dit zorgt ervoor dat we slecht luisteren; niet checken of onze interpretatie wel klopt en zelden vragen om meer informatie. We weten het immers allemaal al. Het resultaat is dat gesprekken oppervlakkig worden, de gesprekspartner zich niet begrepen voelt en dat er hoegenaamd geen echte communicatie is.

Doel

Het doel van een socratisch gesprek is tot een goed gesprek te komen, geen gesprek over koetjes en kalfjes, maar een gesprek dat ergens over gaat, een gesprek over de ander. In zo’n gesprek krijg je inzicht in de ander, in wat hij vindt en waarom. Door dat uit te diepen krijgt die ander ook (meer) inzicht in zichzelf.
De basis-ingrediënten voor een socratisch gesprek zijn: luisteren om de ander te begrijpen en vragen stellen vanuit oprechte nieuwsgierigheid en het besef dat je het misschien toch niet helemaal weet.

Mijn rol

Ik kan als gespreksleider een socratische groepsgesprek of een-op-een gesprek begeleiden. Dat betekent dat ik heel zorgvuldig luister en vervolgens door het stellen van de juiste vragen de groep of mijn gesprekspartner aan het denken zet. Ik ben daarbij zelf zo min mogelijk aan het woord. Mijn mening blijft geheel buiten beschouwing. Evenmin kom ik met antwoorden.